Afegir JoEscric.com a la llista de favorits Mapa del web Contacta amb JoEscric
Usuari Contrasenya
Registrar-me ara

Es reprèn l´edició de l´Obra Completa de Joan Fuster


Avui arriba a les llibreries el segon i el tercer volum de l´Obra Completa de Joan Fuster , publicats per Edicions 62 i la Universitat de València i presentats junts en un estoig. Corresponen a tota la seva producció d´assaig literari en català. L´OC de Joan Fuster es va iniciar fa deu anys amb l´aparició d´un primer volum que conté la poesia, els aforismes, els dietaris i els dibuixos. Ara el volum segon aplega els vuit llibres d´assaig literari que Fuster havia publicat en vida. I en el volum tercer els curadors de l´OC, Antoni Furió i Josep Palacios, fan una gran aportació: apleguen un miler de textos que Fuster va publicar en diverses publicacions periòdiques.

En vida de Joan Fuster ja s´havien publicat alguns volums de la seva Obra Completa. Era el mateix autor que l´anava construint l´OC es funció de la seva producció. Tanmateix, quan Fuster es va morir, Josep Palacios, responsable del llegat de l´assagista, va haver de redefinir tota l´edició de l´OC i ja ho va fer amb l´historiador Antoni Furió, tots dos també de Sueca. I fa deu anys van publicar el primer volum d´aquesta nova edició de l´OC dins la col·lecció Clàssics Catalans. Per problemes interns d´Edicions 62 no s´havia publicat cap altre volum fins ara.

El volum segon de l´OC inclou els llibres El descrèdit de la realitat, Les originalitats, Tres notes marginals, Diccionari per a ociosos, L´home, mesura de totes les coses, Examen de consciència, Babels i Babilònies i Sagitari, a més de dotze textos aplegats sota el títol Assaig dispers.

El tercer volum comprèn tot l´assaig seriat. Furió i Palacios han ordenat el miler d´articles que Fuster va publicar en revistes i diaris com Serra d´Or, El món, El Temps. Per Jordi Cornudella, editor d´Edicions 62, ´aquest volum és important pel coneixement de l´obra de Joan Fuster, que sobretot era un assagista. L´assaig literari és la seva gran aportació a la literatura catalana, perquè tenia un estil literari propi. Fuster és l´autor més influent en l´àmbit de l´assaig i l´articulisme de les darreres dècades, pel què fa a l´estil´.

Cornudella destaca també una aportació important que fan els curadors en un dels apèndix del tercer volum: relaten la relació de Fuster amb els seus editors de diaris i revistes on publicava, basant-se en la correspondència que es conserva a l´Arxiu Joan Fuster, que posen en context què representava Fuster en cada capçalera.

50 anys de ´Nosaltres, els valencians´

Enguany fa noranta anys del naixement i vint anys de la mort de Joan Fuster (Sueca, 1922-1992). Però per sobre d´aquestes dates assanyalades n´hi ha una altra que brilla amb llum pròpia: fa cinquanta anys que es va publicar Nosaltres, els valencians, i alhora la primera obra que va publicar Edicions 62, que també celebra mig segle de la seva fundació.

´Fa cinquanta anys que ´Nosaltres, els valencians´ és un llibre viu en el catàleg de 62. La darrera edició fins ara ha estat la de butxaca´, comenta Cornudella. ´No s´ha deixat de vendre i fins ara se n´han fet trenta edicions i se n´han venut al voltant de 50.000 exemplars, una xifra molt remarcable.´ El llibre es publicarà en el quart volum de l´Obra Completa, dedicada a l´assaig polític i que es preveu que surti entre finals del 2012 i el 2013. Tanmateix, coincidint amb Sant Jordi, que és quan va aparèixer, es prepara una edició del volum neta de la intervencions excessives que va fer el corrector de l´editorial el 1962.

´Nosaltres, els valencians´ també serà el centre d´una exposició organitzada per la Universitat de València, que s´inaugurarà el 16 de febrer i s´allargarà fins al 19 de març. La mostra és comissariada per Ferran Carbó i Francesc Pérez Moragón. Expliquen que la importància de l´assaig ´es basa en el fet que, des del mateix moment de la seua aparició, d´una obra que ha exercit una influència cabdal en la renovació de la historiografia i en general dels estudis i les reflexions realitzats en l´àmbit de les ciències humanes sobre el País Valencià. Aquesta influència, a més, no ha quedat limitada aquests àmbits acadèmics, sinó que ha transcendit a la societat en el seu conjunt, en formes diverses´.

´A més, s´ha volgut donar a conèixer una part molt significativa del llegat material de Fuster, encara poc coneguda per tal com la seua casa, de Sueca, no és encara una institució plenament accessible per al públic.´Font: Vilaweb

Cercador de notícies

Text a cercar

Cercar entre dues dates


exclamacióNo se ha encontrado ninguna noticia correspondiente a la consultaexclamació
 

Qui som?

Col·laboradors JoEscric.com